Japonya yabancı işçi alımında Türkiye'ye neden yasak koymayı düşünüyor?
Japonya'nın Türkiye'den işçi alımına soğuk bakmasının ardında vize ihlalinde bulunanların Türkiye'ye iade edilmesindeki zorluklar olduğu tahmin ediliyor.
Japonya'nın Nisan ayından itibaren ülkeye işçi olarak gelecek yabancılara 5 yıla varan oturma izni veren Göçmenlik Kontrolü ve Mülteci Tanıma Kanunu'nda yapılan değişiklik kapsamında yayınlanan taslak bildiride, Türkiye'nin işçi kabul edilmeyecek 2 ülkeden biri olarak yer alması şaşkınlık yaratmıştı.
Geçen hafta Japonya'nın Ankara büyükelçisi Akio Miyajima Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve kendisine Türkiye'nin duyduğu rahatsızlık iletilmişti.
Giderek artan işgücü gereksinimini karşılamak üzere 1 Nisan'dan itibaren 350 binden fazla yabancı işçi alacak olan Japonya'da Şinzo Abe liderliğindeki Liberal Demokrat Parti'nin hazırladığı yasa tasarısı ülkeye işçi olarak giriş-çıkış yapacaklarla ilgili şartları düzenliyor.
Buna göre gelecek yabancı işçinin 18 yaş üstü olması ve çalışacağı alanda bilgi ve beceri sahibi olduğunu kanıtlaması gerekiyor.
Üçüncü şart ise yabancı işçinin Japon Adalet Bakanlığı'nın isteği doğrultusunda herhangi bir nedenle sınır dışı edilme durumu ile karşılaştığında Japonya ile işbirliğine yanaşan bir ülkenin pasaportuna sahip olması.
Türkiye adına sıkıntı yaratan konunun bu son şart olduğu söyleniyor.
Zira Japon Adalet Bakanlığı'nın Ocak ayında Japon kamuoyunun değerlendirmesine sunduğu taslak bildiride Türkiye'nin, sınır dışı etme konusunda işbirliği yapan ülkelerin dışında bir ülke olduğu ibaresi yer alıyor.
Bu da Türkiye'nin bir çeşit "yasaklı" listesinde olması ve Türk pasaportluların yasalaşması beklenen yabancı işçi vize statüsünden faydalanamayacağı anlamına geliyor.
Japon Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Bölümü sorumlularından adını açıklamak istemeyen bir yetkili, Türkiye'nin İran'la beraber işçi kabul edilmeyecek ülkeler listesinde yer almasının nedeninin, bu iki ülkenin sınır dışı etme konusunda işbirliği yapan ülkeler arasında sayılmaması olduğunu doğruladı.
Yabancılar Dairesi'ndeki bir başka yetkili ise taslak bildirinin henüz değerlendirme aşamasında olduğunu ve kesinleşmediğini vurguladı.
Aynı yetkili, Türkiye ve Japonya arasındaki tarihi ilişkiler göz önüne alındığında Japon Dışişleri'nin, taslak bildiriyi hazırlayan Adalet Bakanlığı'na Türkiye'nin böyle bir listede olmasının doğru olmayacağı yönünde görüş bildirebileceğine işaret etti.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da geçen hafta Ankara'da benzer bir açıklama yapmış ve kararın en kısa sürede gözden geçirilerek düzeltileceğine inandıklarını belirtmişti.
Nitekim Japon muhalefet kanadından hükümete yasa ile ilgili yapılan en büyük eleştiri, hükümetin, yasayı yeterince derinlemesine değerlendirilmesine fırsat vermeden 17 saat gibi rekor bir sürede parlamentodan geçirmesi idi.
Zamanında Almanya'ya binlerce işçi gitmişti ve şuanda Almanya'da büyük bir Türk düşmanlığı var. Japonya'da da anladığım kadarıyla Türkler artış göstermeden önlem alma düşüncesi etkin. Aslına ülkemiz gerekli konulara el atıp istihdamı arttırsa kimsede yurt dışında çalışmaya gitmez ve onlara boyun eğmez.
YanıtlaSilMerhaba Abla,
YanıtlaSilBlogunuza bugün itibarı ile başladım.
Japonya'ya eşim ve kızım ile birlikte taşınmayı ve çalışmayı düşünüyoruz. Eşim de bende üniversite mezunuyuz.
Yazılarınızdan tahmin ettiğim üzere sanırım yemek sektöründe çalışıyorsunuz.
Ben de turizm sektörün'de çalışıyorum ve 12 yılı aşkın deneyimim var ve japonya'da bir türk olarak turizm sektöründe çalışabilir miyim? ve otellere nereden ve nasıl başvurabilirim. İkimizde japonca bilmiyoruz. fakat benim ingilizce ve arapça dilim, eşimin de rusça dili çok iyi.
bize bir yol gösterebilirsen ufak ta olsa zamanını alıp açıklamalarınla yardım edebilirsen çok sevineceğiz. Şu an burda mail ya da telefon paylaşmıyorum. fakat istersen paylaşabilirim.
Geri dönüşünü bekler, iyi günler dilerim.
Saygılarımla,